Jaką stawką VAT opodatkować kanapkę na talerzu
W razie wystąpienia (oprócz usług nierozerwalnie związanych ze sprzedażą towaru) świadczeń dodatkowych (takich jak, np. zapewnienie miejsca do konsumpcji), które zaspokajają potrzeby klientów, dla których elementy te są istotne – w takich okolicznościach mamy do czynienia ze świadczeniem usługi związanej z wyżywieniem.
W ramach swojej działalności spółka prowadzi sieć kawiarni i piekarni. Jednym ze sprzedawanych produktów w restauracji jest połówka kanapki. Skład kanapki to: połówka bułki, masło, dodatki (np. warzywne). Kanapka jest produktem sprzedawanym na miejscu do spożycia przy stoliku, Klient składając zamówienie deklaruje konsumpcję produktu wewnątrz sklepu.
Kawiarnie zaopatrzone są w stoliki i krzesła niezbędne do konsumpcji nabytych produktów przez klientów. Podatnik zostawia do dyspozycji klientów "stację dodatków", w której znajdują się m.in. sztućce, serwetki, przyprawy (sól, cukier itp.). Spółka zapewnia w sklepach w "niezależnych" budynkach toaletę do użytku klientów. Towary, które klient zamierza spożyć wewnątrz sklepu, są mu przekazywane przy ladzie sklepowej na talerzu.
Klient nie ma możliwości skomponowania własnej kanapki - ma do wyboru wyłącznie kanapki z konkretnym składem znajdujące się w ofercie. Oferowane są przy tym dwie opcje: zamówienie na wynos oraz konsumpcję na miejscu. W sklepach nie funkcjonuje obsługa kelnerska.
Podatnik, występując o wydanie WIS – był zdania, że sprzedaż ta stanowi dostawę towarów, która opodatkowana jest obniżoną stawką VAT w wysokości 5%. W jego ocenie – dostawy produktu na zamówienie klienta nie można utożsamiać ze świadczeniem usług, w szczególności usług przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach (PKWiU 56.10.11.0). Według spółki, sprzedaż produktów stanowi dostawę gotowej żywności, której nie towarzyszą inne usługi wspomagające, które mogłyby skutkować uznaniem sprzedaży produktów za świadczenie usługi.
Dyrektor KIS, powołując się zaś m.in. na orzecznictwo TSUE, zauważył, że działalność restauracyjną charakteryzuje szereg elementów i czynności, wśród których dostawa żywności jest tylko jedną ze składowych i gdzie zdecydowanie przeważają usługi. Świadczenie takie należy zatem uznać za świadczenie usług. Sprzedaż gotowych artykułów żywnościowych i napojów do spożycia na miejscu jest wynikiem świadczenia szeregu usług, od przygotowania posiłku do jego podania, i że wiąże się z zapewnieniem klientom infrastruktury obejmującej salę jadalną z pomieszczeniami przyległymi (szatnia itd.) oraz meble i nakrycia.
Stąd w razie wystąpienia, oprócz usług nierozerwalnie ze sprzedażą towaru związanych, świadczeń dodatkowych (takich jak, np. zapewnienie miejsca do konsumpcji), które zaspokajają potrzeby klientów, dla których elementy te są istotne stwierdzić należy, że w takich okolicznościach mamy do czynienia ze świadczeniem usługi związanej z wyżywieniem. Dostarczanie żywności lub napojów lub żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi.
Przeczytaj także:
Dobrowolny napiwek dla pracownika hotelu/restauracji – poza VAT
Uwaga! Food truck bez obowiązkowej kasy on-line
Jak stosować obniżone stawki VAT na żywność i paliwa od 1 lutego 2022 r.
Organ podatkowy wziął pod uwagę, że kawiarnie zaopatrzone są w stoliki i krzesła niezbędne do konsumpcji nabytych produktów przez klientów. Wnioskodawca zostawia do dyspozycji klientów "stację dodatków", w której znajdują się m.in. sztućce, serwetki, przyprawy (sól, cukier itp.). Wnioskodawca zapewnia w sklepach w "niezależnych" budynkach toaletę do użytku klientów. Towary, które klient zamierza spożyć wewnątrz sklepu, są mu przekazywane przy ladzie sklepowej na talerzu.
W związku z powyższym dyrektor KIS stwierdził, że przygotowaniu i przekazaniu klientowi na talerzu kanapki towarzyszą usługi przesądzające, że mamy do czynienia z usługą restauracyjną.
Wiążąca informacja stawkowa dyrektora KIS z 26 maja 2022 r., nr 0111-KDSB2-1.440.40.2022.3.JD