Czy branża gastronomiczna musi dopłacić 60% podatku, bo fiskus po latach zmienił zdanie

Gotowe posiłki i dania korzystają zasadniczo z 5% preferencyjnej stawki VAT. Dlatego też przedsiębiorcy z branży gastronomicznej (restauratorzy, właściciele barów), taką stawkę przez lata doliczali do ceny sprzedawanych posiłków. Co więcej, prawidłowość stosowania takiej stawki wielokrotnie potwierdzały same organy podatkowe. Obecnie w ramach wzmożonych działań dla zaspokojenia rosnących potrzeb finansowych państwa, fiskus sięga po uśpiony oręż – po interpretację ogólną Ministra Finansów z 2016 roku stwierdzającą, że 5% stawka VAT jest błędna.

Jeśli jesteś subskrybentem publikacji Doradca VAT
zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Zapomniałeś hasła ?

kliknij tutaj

Zostań subskrybentem publikacji Doradca VAT

ZOBACZ OFERTĘ