Czy na paragonie lub fakturze ujmuje się osobno pozycje dowozu i opakowania

Dodano: 29 marca 2022
pudełka z pizzą

W praktyce np. w branży gastronomicznej – często można spotkać się z osobnym ujmowaniem na fakturze czy paragonie kosztów opakowania, czy dowozu. W konsekwencji są one opodatkowywane najczęściej podstawową stawką VAT. Sprawdźmy więc, jak prawidłowo ujmować na fakturze lub paragonie koszty dowozu i opakowania.

Wydawane przez fiskusa interpretacje indywidualne dowodzą, że przedstawione na wstępie postępowanie nie jest prawidłowe. Nie jest zatem uzasadnione dokumentowanie sprzedaży dań gastronomicznych na wynos, wykazując (na paragonie lub fakturze) w odrębnych pozycjach usługę podstawową i usługi dodatkowe.

Koszty dowozu i opakowania na fakturze

Trzeba mieć na uwadze fakt, że w przypadku sprzedaży dań na wynos do usługi głównej, czyli sprzedaży dania gastronomicznego, dolicza się koszt opakowania lub koszt opakowania i koszt dowozu. Świadczoną usługę kompleksową opodatkowuje się przy tym stawką podatku właściwą dla usługi głównej (czyli usługi gastronomicznej).

Mamy tu bowiem do czynienia z jednym przedmiotem opodatkowania – jedną czynnością, której rozdzielenie na poszczególne elementy byłoby nieuzasadnione i sztuczne.

Innymi słowy, nie można stwierdzić, że koszty opakowania i dowóz sprzedawanych usług gastronomicznych stanowią cel sam w sobie i powinny być traktowane jako odrębne, niezależne świadczenia.

Nie jest też więc zasadne wykazywanie na fakturze bądź paragonie odrębnej opłaty za opakowanie czy dowóz.  Stąd, jeśli np. pizza kosztuje 29 zł, opakowanie 1 zł, a dowóz 5 zł, to można wykazać jedną pozycję „pizza” o wartości 35 zł, ze stawką właściwą dla pizzy.

Autor:

 Łukasz Matusiakiewicz

Źródło:

Interpretacja indywidualna dyrektora KIS z 4 lutego 2022 r., 0114-KDIP1-3.4012.763.2021.1.PRM

Doradca VAT, Nr 220

Doradca VAT, Nr 220
Dostępny w wersji elektronicznej