Uwaga! Food truck bez obowiązkowej kasy on-line

Autor: Łukasz Matusiakiewicz

Dodano: 21 września 2021
przyczepa cateringowa a vat

Jeśli przyczepa cateringowa (przyczepa mobilna na kołach podpinana do haka holowniczego auta dostawczego) nie ma stałego miejsca sprzedaży, ponieważ może zmieniać swoje położenie w związku z wykorzystaniem jej w „strefie food truck”, zaś działalność prowadzona za jej pośrednictwem może być świadczona w różnych miejscach (wykorzystywana jest np. do obsługi wszelkiego rodzaju wydarzeń typu festiwale kulinarne, festyny itp.), to nie można uznać, że mamy do czynienia ze stacjonarną placówką gastronomiczną, która byłaby objęta koniecznością ewidencjonowaniu przy użyciu kasy rejestrującej on-line. Jest to zatem ruchoma placówka gastronomiczna (PKD 56.10.B).

W interpretacji indywidualnej z 12 lipca 2021 r., nr 0111-KDIB3-2.4012.266.2021.2.MN, dyrektor KIS uznał, iż „(…) Warto w tym miejscu również pomocniczo odnieść się do Polskiej Klasyfikacji Działalności z 2007 r., która w Dziale 56 (w ramach działalności usługowej związanej z wyżywieniem) wyróżnia:

Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne (56.10.A) – podklasa ta obejmuje przygotowanie i podawanie posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującego własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to, czy spożywają oni przygotowane posiłki na miejscu, biorą je na wynos, czy są im dostarczane. Podklasa ta obejmuje działalność: restauracji, kawiarni, restauracji typu fast food, barów mlecznych, barów szybkiej obsługi, lodziarni, pizzerii, miejsc z żywnością na wynos, restauracyjną lub barową prowadzoną w środkach transportu wykonywaną przez oddzielne jednostki.

Ruchome placówki gastronomiczne (56.10.B), a więc placówki o charakterze niestacjonarnym – podklasa ta obejmuje działalność obwoźnych sprzedawców lodów, wózków z żywnością, przyczep gastronomicznych oraz związaną z przygotowywaniem żywności na straganach. Podklasa ta nie obejmuje natomiast sprzedaży detalicznej żywności z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z”.

Popularny food truck jest to zatem ruchoma placówka gastronomiczna (PKD 56.10.B), która nie jest objęta koniecznością ewidencjonowaniu przy użyciu kasy rejestrującej on-line.

Autor:

Łukasz Matusiakiewicz,radca prawny

Autor: Łukasz Matusiakiewicz

radca prawny specjalizującym się w prawie podatkowym i administracyjnym
Słowa kluczowe:
fast foody

Doradca VAT, Nr specjalny 72

Doradca VAT, Nr specjalny 72
Dostępny w wersji elektronicznej