Spór o stawkę VAT dla dań typu fast-food – aktualne problemy interpretacyjne
Orzeczenie TSUE dotyczyło polskiego podatnika, franczyzobiorcy znanej sieci placówek gastronomicznych, oferującej np. hamburgery i frytki. Dania przygotowywane są na miejscu i sprzedawane do spożycia na miejscu, jak również na wynos, zarówno wewnątrz restauracji, z jej okienek zewnętrznych lub wewnątrz galerii handlowych w tzw. strefach restauracyjnych. Organy podatkowe były zdania, iż cała sprzedaż podatnika powinna być uznana za „usługi związane z wyżywieniem”, co podlega opodatkowaniu VAT według stawki 8%, nie zaś jako dostawa „gotowych dań”, gdzie zastosowanie ma stawka VAT 5%.
Testuj Portal VAT i magazyn Doradca VAT przez 14 dni BEZPŁATNIE.
To kompleksowy serwis ekspercki dla księgowych i doradców podatkowych, który oferuje:
- Portal VAT - zmiany, komentarze, interpretacje, orzecznictwo, porady
- Magazyn papierowy i elektroniczny
- Indywidualne konsultacje z ekspertami
- Codzienne newslettery
- Materiały „na życzenie”
- E-booki, raporty, zestawienia
- Wzory dokumentów, kalkulatory, wskaźniki
Logowanie:
Podobne artykuły
Zobacz również
Aktualny numer Pokaż listę wydań »
Doradca VAT, Nr 220
Dostępny w wersji elektronicznej