Spór o stawkę VAT dla dań typu fast-food – aktualne problemy interpretacyjne

Autor: Łukasz Matusiakiewicz

Dodano: 11 czerwca 2021
stawka vat od fast foodów
Orzeczenie TSUE dotyczyło polskiego podatnika, franczyzobiorcy znanej sieci placówek gastronomicznych, oferującej np. hamburgery i frytki. Dania przygotowywane są na miejscu i sprzedawane do spożycia na miejscu, jak również na wynos, zarówno wewnątrz restauracji, z jej okienek zewnętrznych lub wewnątrz galerii handlowych w tzw. strefach restauracyjnych. Organy podatkowe były zdania, iż cała sprzedaż podatnika powinna być uznana za „usługi związane z wyżywieniem”, co podlega opodatkowaniu VAT według stawki 8%, nie zaś jako dostawa „gotowych dań”, gdzie zastosowanie ma stawka VAT 5%.

Pozostało jeszcze 95% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Testuj Portal VAT i magazyn Doradca VAT przez 14 dni BEZPŁATNIE.

To kompleksowy serwis ekspercki dla księgowych i doradców podatkowych, który oferuje:

  • Portal VAT - zmiany, komentarze, interpretacje, orzecznictwo, porady
  • Magazyn papierowy i elektroniczny
  • Indywidualne konsultacje z ekspertami
  • Codzienne newslettery
  • Materiały „na życzenie”
  • E-booki, raporty, zestawienia
  • Wzory dokumentów, kalkulatory, wskaźniki
Oferta specjalna »

Logowanie:

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Słowa kluczowe:
fast foodystawka VAT

Doradca VAT, Nr 220

Doradca VAT, Nr 220
Dostępny w wersji elektronicznej